Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utförsäkrade kan bli utan pengar

Annons

Omkring 17 000 sjukskrivna som utförsäkras vid årsskiftet kommer i princip att stå utan ersättning i januari. A-kassorna, som ska besluta hur stor ersättningen blir, kommer inte att hinna med alla ärenden, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Från den 1 januari 2010 ändras reglerna i sjukförsäkringen. Den som fått sjukpenning i 550 dagar och den som nått slutdatum för tidsbegränsad förtidspension utförsäkras och hänvisas i stället till Arbetsförmedlingens åtgärder.

Men risken är stor att många inte har sina papper i ordning, dessutom är reglerna för hur ersättningen ska bestämmas fortfarande oklara, enligt a-kassornas samorganisation. Det kan därför bli ett glapp på flera veckor när den utförsäkrade inte får några pengar alls.

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin medger att tidsschemat är snävt och han förstår att människor kan vara oroliga för att de inte ska få sin ersättning i tid.

Vi jobbar nu intensivt med Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) och a-kassorna för att se till att varje person ska få rätt ersättning i rätt tid, säger han till TT.

Problemet för a-kassorna är att den förordning som ska styra deras beslut inte finns ännu, eftersom riksdagen först måste anta regeringens proposition, vilken den gör först på onsdag.

De vill naturligtvis ha riksdags- och regeringsbeslut innan de går igång, men vi har pratat med a-kassorna om hur det här ska se ut, så de kommer att veta det i god tid, säger Littorin.

Frågan är om det verkligen är god tid, med ett beslut som fattas i mitten på december och som ska gälla i januari.

Det är naturligtvis snävt, visst är det det, men schablonberäkningen kommer att lasta av rätt ordentligt, eftersom det blir betydligt enklare för a-kassorna att räkna.

Exakt hur schablonberäkningen ska utformas, kan Sven Otto Littorin inte svara på, eftersom den inte är klar. Men principen är att a-kassorna inte ska behöva gå tillbaka och exakt fastställa vilken lön och arbetsgivare man tidigare har haft.

De som har en klar och tydlig inkomstrelaterad ersättning ska fortfarande få det, framhåller Littorin.