Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utförsäkrade kan bli utan pengar

Annons

Omkring 17 000 sjukskrivna som utförsäkras vid årsskiftet kommer i princip att stå utan ersättning i januari. A-kassorna, som ska besluta hur stor ersättningen blir, kommer inte att hinna med alla ärenden, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Från den 1 januari 2010 ändras reglerna i sjukförsäkringen. Den som fått sjukpenning i 550 dagar och den som nått slutdatum för tidsbegränsad förtidspension utförsäkras och hänvisas i stället till Arbetsförmedlingens åtgärder.

Men risken är stor att många inte har sina papper i ordning, dessutom är reglerna för hur ersättningen ska bestämmas fortfarande oklara, enligt a-kassornas samorganisation. Det kan därför bli ett glapp på flera veckor när den utförsäkrade inte får några pengar alls.

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin medger att tidsschemat är snävt och han förstår att människor kan vara oroliga för att de inte ska få sin ersättning i tid.

Vi jobbar nu intensivt med Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) och a-kassorna för att se till att varje person ska få rätt ersättning i rätt tid, säger han till TT.

Även statsminister Fredrik Reinfeldt försvarar förändringarna i sjukförsäkringen, men säger att de kan behöva anpassas.

Det finns inga perfekta stora reformförändringar som alltid blir rätt direkt. Det finns inga exempel på det, säger statsministern till TT efter ett tal på universitetet i Karlstad.

Reinfeldt tycker att socialförsäkringsutskottets och den borgerliga majoritetens initiativ där om förtydliganden för de svårast sjuka är bra.

När detta väl är på plats vill jag höra den som vill tillbaka till det som var tidigare. Det skulle leda till kraftigt ökade kostnader, ökad dold arbetslöshet och svårigheter att finansiera välfärden, säger statsministern.

Oppositionen anser dock inte att den föreslagna uppmjukning av lagstiftningen räcker. Förslaget måste även gälla andra, svårt sjuka, anser Socialdemokraterna.

Det måste ske en individuell prövning. Det finns massor av människor med kroniska sjukdomar, som ms, kol och reumatism, som inte omfattas. De blir utkastade, sade Ylva Johansson (S), som är talesperson i vårdfrågor, på en presskonferens.