Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utförsäkrade kan bli utan pengar

Omkring 17 000 sjukskrivna som utförsäkras vid årsskiftet kommer i princip att stå utan ersättning i januari. A-kassorna, som ska besluta hur stor ersättningen blir, kommer inte att hinna med alla ärenden, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Från den 1 januari 2010 ändras reglerna i sjukförsäkringen. Den som fått sjukpenning i 550 dagar och den som nått slutdatum för tidsbegränsad förtidspension utförsäkras och hänvisas i stället till Arbetsförmedlingens åtgärder.

Men risken är stor att många inte har sina papper i ordning, dessutom är reglerna för hur ersättningen ska bestämmas fortfarande oklara, enligt a-kassornas samorganisation. Det kan därför bli ett glapp på flera veckor när den utförsäkrade inte får några pengar alls.

Statsminister Fredrik Reinfeldt försvarar förändringarna i sjukförsäkringen, men säger att de kan behöva anpassas.

Det finns inga perfekta stora reformförändringar som alltid blir rätt direkt. Det finns inga exempel på det, säger statsministern till TT efter ett tal på universitetet i Karlstad.

Reinfeldt tycker att socialförsäkringsutskottets och den borgerliga majoritetens initiativ där om förtydliganden för de svårast sjuka är bra.

Oppositionen anser dock inte att den föreslagna uppmjukning av lagstiftningen räcker. Förslaget måste även gälla andra, svårt sjuka, anser Socialdemokraterna.

Det måste ske en individuell prövning. Det finns massor av människor med kroniska sjukdomar, som ms, kol och reumatism, som inte omfattas. De blir utkastade, sade Ylva Johansson (S), som är talesperson i vårdfrågor, på en presskonferens.

Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson tror att regeringens hantering av sjukförsäkringen kommer att få dramatiska konsekvenser.

Jag tror att det här blir den fråga som regeringen faller på. Den bristande empati, den hänsynslöshet och nonchalans regeringen visat kan mycket väl avgöra valet nästa år, sade han vid en presskonferens.

Även Vänsterpartiet vill att sjukförsäkringen rivs upp och görs om.