Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utförsäkrad riskerar bidragsberoende

Annons

Drygt 16 000 personer med tillfällig förtidspension som utförsäkras under de närmaste tre åren riskerar att då bli beroende av socialbidrag.

Det beror på att de helt eller delvis saknar sjukpenningsgrundande inkomst (SGI).

Det här är ett exempel på en grupp som förmodligen kommer att få bekymmer, säger Bertil Thorslund, analytiker på Försäkringskassan, till Dagens Nyheter.

Eftersom regeringen vill att fler ska arbeta i stället för att få bidrag kommer de närmaste tre åren 60 000 personer att slussas ut från den tidsbegränsade sjuk- och aktivitetsersättningen, så kallad tillfällig förtidspension. De som efter tre månader bedöms vara för sjuka för att arbeta kan då bli sjukskrivna. Men för att få ersättning från sjukförsäkringen krävs sjukpenningsgrundande inkomst.

De 16 000 som helt eller delvis saknar SGI riskerar därför att bli beroende av socialbidrag. Det rör sig bland annat om personer som aldrig tagit sig in på arbetsmarknaden eller missbrukare som aldrig haft någon inkomst.

Gunnar Axén (M), vice ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott, säger till DN att det är för tidigt att säga hur många av de utförsäkrade som kommer att tvingas söka socialbidrag. Förhoppningen är att så många som möjligt av dem ska kunna arbeta.