Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utförsäkrad – och snart vräkt

Efter tio år drogs sjukersättningen in i våras och Ann-Charlotte Bylund kom efter med hyran.

Nu väntar hon bara på att bli vräkt.

– Nu skiter jag i allting snart. Jag har tappat tron, säger hon.

Ann-Charlotte Bylund sitter bokstavligen i rullstol bland flyttlådorna i lägenheten i Härnösand och väntar på att vräkningen ska verkställas. När som helst kan polisen knacka på med domstolsbeslutet i hand och en flyttfirma i släptåg.

– Jag blir ställd på bar backe. Jag är egentligen redan utslängd. Men jag sitter kvar ändå. Jag vet inte var jag ska ta vägen, berättar Ann-Charlotte Bylund hemma vid köksbordet.

Historien om Ann-Charlotte börjar för tio år sedan då hon fick sjukersättning, den tidsbegränsade formen av förtidspension.

Hon lider av diabetes, fibromyalgi och Sjögrens syndrom, det sista en ledsjukdom som yttrar sig bland annat i skov av kraftig trötthet.

Ovanpå detta har hon artros i höften, en artros som har opererats fyra gånger utan lyckat resultat.

Sista april drogs sjukersättningen in. Ann-Charlotte blev utförsäkrad enligt de nya reglerna på Försäkringskassan. Hennes 12 000 kronor i månaden inklusive ett försäkringstillägg och bostadsbidrag förvandlades till noll.

Enligt Ann-Charlotte hade hennes handläggare på Försäkringskassan glömt bort att slussa ärendet vidare mot förtidspension. Nu var det för sent. I stället erbjöds hon aktivitetsstöd på Arbetsförmedlingen.

– Jag var på Arbetsförmedlingen en gång. De visste facit direkt. Jag kan aldrig arbeta igen!

I sommar har Ann-Charlottes ortopedläkare mycket tydligt uttalat i ett utlåtande att hon inte bedöms kunna börja jobba igen eller ingå i någon arbetslivsinriktad rehabilitering.

Med detta som stöd är Ann-Charlotte sjukskriven, på en ny låg sjukpenninggrundande inkomst, som ger henne 600 kronor i månaden kvar att leva på. Det räcker inte till hyran.

Ett försök att få hjälp via kommunens socialförvaltning slutade i katastrof. Ann-Charlotte kände sig misstrodd och ifrågasatt.

– Att bli utförsäkrad är fruktansvärt helt enkelt. Jag hoppas fler går ut och berättar hur det är. Det är ju löjligt få som får jobb.