Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utbyggnaden av det förnybara brådskar när kärnkraften motarbetas och åldras

Vindkraftsutbyggnaden i Ångermanland fortskrider.

Som allehanda.se tidigare har berättat har ett de vindkraftsprojekt som planeras i Kramfors kommun, Storhöjdens vindkraftsprojekt sydväst om Stor-Degersjön, nu fått klartecken. Bara i Kramfors och Sollefteå rör det som investeringar på flera miljarder – om alla planerade projekt skulle bli verklighet.

Samtidigt pyr oron inom den energikrävande basindustrin. Landets kärnkraftsreaktorer faller snart för åldersstrecket och huruvida de kan ersättas med nya är i nuläget osäkert.

Det har Centerpartiet – som lyckades smyga in kärnkraftshämmande skrivningar i den dåvarande alliansregeringens energiuppgörelse – lagt grunden för. Även Miljöpartiet har gjort sitt till för att undergräva kärnkraftens framtidsutsikter, genom att missgynna kärnkraften skattemässigt.

Mot bakgrund av klimatförändringarna, och ställda inför hotet om att vi ska göra oss beroende av energi som är betydligt sämre ur klimatsynpunkt, finns det all anledning att önska en snabb utbyggnad av den förnybara energin.

Men ofrånkomligen kommer en fortsatt vindkraftsexpansion att orsaka slitningar, som måste hanteras när nya tillstånd ska ges. Även vindkraften medför intressekonflikter och intrång i naturen.

Även med en offensiv utbyggnad är det en bra bit kvar innan vindkraften skulle kunna ersätta kärnkraften. Branschens egen prognos är att vindkraften skulle kunna producera cirka 20 TWh år 2020, vilket motsvarar en tredjedel av vad kärnkraften producerade år 2014.

Visst finns det potential i det förnybara. Frågan är bara om vi vill leva med konsekvenserna av en politiskt framtvingad kärnkraftsavveckling som går snabbare än vad de klimatsmarta alternativen hinner utvecklas.

Hur mycket ska det få kosta och vem ska betala?