Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utbildning räddas

Precis när sista elevkullen går sitt sista år på det formellt nedlagda hantverksprogrammet i Sollefteå kommer det räddande beskedet: Nystart nästa hösttermin.

– Jag hoppas att riktigt många fattar hur bra det är och söker hit, säger Annelie Fahlén.

Det är full aktivitet i textilrummet på Gudlav Bilder-skolan i Sollefteå. Symaskinerna surrar, någon virkar, en annan klipper till tyg, en tredje fäster spets på en lampskärm.

Carolina Perman skär till några bitar sidentyg till en balklänning. På en galge hänger ett av hennes färdiga alster – en figursydd skjortklänning med vida veckade ärmar och rikligt med spets.

– Jag skulle vilja bli designer, jag gör gärna mina egna mönster och kläder, säger hon.

Beslutet att lägga ned hantverksprogrammet fattades för ett par år sedan. Sedan dess har inga nya elever börjat och treorna som nu går ut skulle bli de sista..

– Skälen var väl främst ekonomiska skäl, säger texttillärare Britt-Marie Eklund.

– Så beskedet om att programmet skulle starta igen är otroligt positivt. Eleverna har jobbat stenhårt, rest runt i skolor och bjudit in politiker. Och när politikerna väl varit här tog det inte lång tid innan de tog ett nytt beslut!

Annelie Fahlén i årskurs tre tycker att utbildningen fyller ett stort behov.

– Jag har själv läs- och skrivsvårigheter och var ganska skoltrött; över huvud taget är det väldigt många elever som är skoltrötta, säger hon.

– Det här programmet är väldigt praktiskt inriktat och det är jättebra. En klasskompis lockade mig att söka, mest av en slump; själv kunde jag knappt trä en symaskin när jag började. Men nu längtar jag hit.

Tre dagar i veckan åker Anne Andersson från Hammarstrand för att gå "Övriga hantverk", som utbildningen heter. Hon har en dröm om att starta eget, kanske sy balklänningar och brudklänningar.

Starta eget vill också Linda Söderlind göra. Hon går yrkesvux och skolar om sig på grund av en opererad ryggskada som gjort att hon inte kan fortsätta som undersköterska.

– Det här är helt underbart, bland det roligaste jag gjort, säger hon.

Nu på tisdag arrangeras en öppet hus-kväll för föräldrar och elever i årskurs nio. Som det ser ut kommer åtta platser att finnas till höstterminen 2011.