Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Usla vägar och dåligt underhåll – se till att skydda cyklister och gående

Angående artikeln Vill sänka hastigheten längs väg 908 – länsstyrelsen säger nej: "Ingen låter barnen cykla efter vägen längre" publicerad 25 april. (Plus)

I Örnsköldsviks Allehanda kan man läsa ett reportage om familjer i Sidensjö som vill sänka hastigheten efter väg 908. Jag vill man tar ett steg längre och börjar jobba för att vi ska få cykelvägar i vår kommun.

Många av våra länsvägar bland annat väg 348, väg 1035, väg 355, väg 1086 med flera saknar cykelvägar och det är tung trafik som trafikerar vägarna. Väg 355 är stängd för ombyggnationer och då borde man rimligen bygga cykelvägar när man ändå projekterat för bredare väg som kommer att resultera i högre hastigheter.

Det jag är mest fundersam över är varför man inte skyddar gående och cyklister efter dessa dåliga vägar som numera är under all kritik. Det finns rapporter om att Örnsköldsvik toppar i vägunderhåll, men det syns inte på våra vägar.

Alla boende efter dessa länsvägar kan vittna om att man närapå blivit påkörda när bilister eller lastbilar inte saktar in när man går eller cyklar efter vägen.

Vägunderhållet är alldeles för underfinansierat och dras med underskott varje år. Likaväl betalar vi lika mycket i skatter och avgifter som i övriga landet. Alla boende efter dessa länsvägar kan vittna om att man närapå blivit påkörda när bilister eller lastbilar inte saktar in när man går eller cyklar efter vägen.

Det finns inte utrymme för att gå på vägrenen då den är så snålt tilltagen, många gånger bara 10–20 centimeter att nyttja.

Många gånger är man tvingad att gå eller cykla på dessa vägar då det inte finns andra vägar att ta för att ta sig till skolan eller fritidsaktiviteter. Speciellt vintertid. Jag pratade med en åkare i vintras och även han tyckte att vägarna är alldeles för undermåliga och risken för onödiga olyckor är för stora. Titta bara på alla avåkningar efter väg 1035 som är ökänd för dålig bärighet och lastbilar som kör av vägen. Det rapporteras om avåkningar med lastbilar flera gånger varje vinter.

Vi behöver bättre vägunderhåll på vårt vägnät och fler gång/cykelbanor efter våra länsvägar för att öka tillgängligheten.

Ulla Carnemyr,

medlem i Landsbygdspartiet Oberoende

 

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel