Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

USA visste för lite om bombman

USA:s säkerhetstjänst hade upprättat en akt över 23-åringen som misstänks för attentatsförsök mot ett plan över Detroit.

Men uppgifterna var för vaga för att sätta honom på flygförbudslista, säger en regeringstjänsteman.

Umar Farouk Abdul Mutallab, som blev delgiven misstanke om brott vid en federal distriktsdomstol i Michigan på lördagen, var registrerad i de amerikanska underrättelsetjänsternas gemensamma databas över kända eller misstänka terrorister. Men eftersom där inte fanns tillräckligt grava uppgifter hade myndigheterna inte satt upp honom på listan över misstänka personer på juldagen, då han flög till USA från Nederländerna, säger regeringstjänstemannen.

Mutallabs far, den nigerianske affärsmannen Umaru Mutallab, hade tidigare kontaktat USA för sin oro över sonens religiösa extremism.

Nekad brittiskt visum

Abdul Mutallab hade giltigt visum till USA när han flög dit. Däremot hade Storbritannien nekat honom inresa. Han har tidigare haft uppehållstillstånd där för studier vid en teknisk skola. När han ville komma tillbaka för studier uppgav han en annan skola, som var okänd för den brittiska migrationsmyndigheten. Den bedömde därför hans uppgifter som falska och han fick inget visum.

Under förhör med de federala poliserna från FBI uppgav Umar Farouk Abdul Mutallab att al-Qaida i Jemen utbildade honom i sprängteknik. Han fick sedan i uppdrag att spränga ett flygplan.

FBI försöker fastställa huruvida Mutallab verkligen haft kontakt med al-Qaida.

Utredare lämnade in en anklagelseakt till en distriktsdomstol i Michigan på lördagen. Där uppger de att de hittat sprängämnet pentyl, även kallat PETN, på Mutallab.

Plan med 289 ombord

På juldagen var ett Northwest Airlines-plan med Abdul Mutallab ombord på väg ner för landning i Detroit. Ombord fanns 278 passagerare och elva besättningsmedlemmar.

23-åringen försökte då detonera en sprängladdning tejpad runt benet genom att injicera ett ämne som skulle utlösa en kemisk reaktion.

En knall följdes av rök och eld och då visste jag att det var ett terrorangrepp, sade holländaren Jasper Schuringa som övermannade 23-åringen och tog ifrån honom laddningen.

Attentatsmannen ådrog sig svåra brännskador och vårdas på sjukhus där han förhörts. Schuringa fick brännskador på händerna av laddningen.