Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

USA "visste för lite" om bombman

USA:s säkerhetstjänst hade upprättat en akt över 23-åringen som misstänks för attentatsförsök mot ett plan över Detroit.

Men uppgifterna var för vaga för att sätta honom på flygförbudslista.

Umar Farouk Abdulmutallab, som blev delgiven misstanke om brott vid en federal distriktsdomstol i Michigan på lördagen, var registrerad i de amerikanska underrättelsetjänsternas gemensamma databas över kända eller misstänka terrorister. Men eftersom där inte fanns tillräckligt grava uppgifter var han inte uppsatt på listan över misstänka personer på juldagen, då han flög till USA från Nederländerna, säger tjänstemannen.

Bombmannens far, den nigerianske affärsmannen Umaru Mutallab, hade tidigare kontaktat USA:s ambassad i Nigeria för sin oro över sonens religiösa extremism.

Under förhör med de federala poliserna från FBI uppgav Umar Farouk Abdulmutallab att al-Qaida utbildade honom i Jemen. Han fick sedan nätverkets uppdrag att spränga ett flygplan.

Kongressen oroad

FBI försöker fastställa huruvida nigerianen verkligen haft kontakt med al-Qaida. Utredare uppger de att de hittat sprängämnet pentyl på honom.

Ledamöter i den amerikanska kongressen är oroade över att en attentatsman över huvudtaget kunnat ta med sig en sprängladdning och försökt detonera den ombord på ett flygplan till USA. Utfrågningar planeras i flera kongressutskott i januari.

Utskottet ska gå till botten med vad som hände och inte hände, sade demokraten Bennie Thompson, ordförande i representanthusets utskott för inrikes säkerhet.

Plan med 289 ombord

Den partipolitiskt oberoende senatorn Joe Lieberman upprördes över att Abdulmutallab kunnat få visum till USA och gå ombord på planet från Amsterdam till Detroit. Han pekade på faderns uppgifter till USA:s Nigeriaambassad om oron för sonens religiösa radikalisering.

På juldagen var ett Northwest Airlines-plan med Abdulmutallab ombord på väg ner för landning i Detroit. Ombord fanns 278 passagerare och elva besättningsmedlemmar.

23-åringen försökte då detonera en sprängladdning tejpad runt benet genom att injicera ett ämne som skulle utlösa en kemisk reaktion.

En knall följdes av rök och eld och då visste jag att det var ett terrorangrepp, sade holländaren Jasper Schuringa som övermannade Abdulmutallab.