Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USA utreder kemvapenattack

Annons

USA:s underrättelsetjänster ska utreda onsdagens kemvapenattack i Syrien, och FN kräver att vapeninspektörer omedelbart får tillträde till platsen.

President Obama har beordrat USA:s underrättelsetjänster att snabbt utreda rapporterna om kemvapenattacken i onsdags. USA pressas just nu från många håll att kraftfullt agera mot Syrien. Om Assad-regimen använt kemvapen går det över USA:s "röda linje", och skulle enligt tidigare uttalanden leda till amerikanskt ingripande.

Svenske inspektionschefen Åke Sellström förhandlar just nu med syriska regimen om vilka platser FN ska få tillgång till, däribland diskuteras onsdagens attack.

Västländer upprätthåller trycket på en inspektion för att klarlägga om kemvapen brukats. Till och med Syriens uppbackare Ryssland tycks öppna för en roll för FN:s experter, förutsatt att regimen godkänner det.

Den som på platsen reser hinder mot en inspektion skulle ju ådra sig en del misstankar - berättigade eller inte. Det kan vara så att endera eller båda parter säger att de inte kan garantera inspektörernas säkerhet, säger förre vapeninspektören Hans Blix.

Hårda franska ord

Han betonar vikten av att sanningen nu kommer fram eftersom den är "krigets första offer". Blix utesluter inte att rebeller kan ha fått tillgång till kemiska stridsmedel på något sätt, även om det är känt att regimen har stora lager.

Om det bekräftas att regimen ligger bakom en kemisk attack måste världssamfundet svara med militärt våld - med FN:s säkerhetsråd eller "på andra sätt", säger Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius.

En intervention låter bra - att stoppa dödandet - men vad händer sen? En ockupation av Syrien? Hur länge då? Detta är komplikationer man bör ha klart för sig mitt i den rättmätiga indignationen, säger Blix.

Just i denna indignation ser Blix något positivt.

Det är bra att världen känner att det finns ett tabu mot kemiska stridsmedel.

"Hus fulla av lik"

Oppositionen hävdar att dödstalet stiger från onsdagens militära anfall i området al-Ghuta öster om Damaskus. Enligt Fria syriska armén hade över 1 729 döda konstaterats. 6 000 människor uppgavs lida av andningsproblem. Paraplyorganisationen Syriens nationella koalition sade sig ha upptäckt ett område i Zamalka där "husen är fulla av lik".

USA säger att det ännu inte går att avgöra om kemvapen använts. Både regim och opposition förnekar att de skulle ha använt kemvapen.

Enligt FN:s förre rättschef Hans Corell är det en "katastrof" att FN:s säkerhetsråd helt enkelt inte fungerar:

Hela idén med FN är ju att man ska kväva konflikter av det slag vi har i Syrien i sin linda. Om säkerhetsrådet kan komma överens om att ingripa i situationer som dessa, så skickar det en oerhört kraftfull signal till världens krigsherrar och diktatorer: "Fortsätter jag med det här så kommer de efter mig". Men de räknar kallt med att rådet inte gör det.

Mer läsning

Annons