Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USA uppmanar Mursi att ta ansvar

Annons

USA uppmanar Egyptens kritiserade president Muhammad Mursi att ta sitt ansvar för landets demokratiska process efter folkomröstningen om en ny författning.

"President Mursi har ett särskilt ansvar i gå vidare på ett sätt som erkänner det akuta behovet att överbrygga meningsskiljaktigheter, bygga förtroende och bredda stödet för den politiska processen", skriver amerikanska UD i ett uttalande.

Nästan 64 procent av de röstande har sagt ja till förslaget till ny författning i Egypten, meddelar i dag Samir Abu el-Maaty, ordförande för landets valkommission på en tv-sänd presskonferens.

Folkomröstningen om förslaget till ny författning hölls under de senaste två lördagarna. Runt 50 miljoner egyptier kunde då lägga sin röst, men bara var tredje (32%) röstade.

Den nya författningen, som främst skrivits av islamistiska politiker lojala med president Muhammad Mursi, har kritiserats för vara förhastad och inte säkerställa rättigheter åt kvinnor och religiösa minoriteter.

Oppositionen har framfört klagomål om valfusk och oegentligheter under folkomröstningen, klagomål som valkommissionen säger sig ha "undersökt noga".

Mer läsning

Annons