Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

USA trappar upp stödet till Jemen

USA har de senaste åren kraftigt ökat det militära och ekonomiska stödet till Jemen för att möta det växande hotet från al-Qaida.

Jemen har uppmärksammats efter rapporter om att en ung nigerian som försökte spränga ett plan över Detroit hade fått terrorutbildning av al-Qaida där. Men även om juldagsattentatet fått upp allmänhetens ögon för Jemen, så är terrornätverket al-Qaidas verksamhet i Jemen ingen nyhet för den amerikanska regeringen, säger en icke namngiven UD-tjänsteman till AFP.

Under 2010 väntas USA:s utvecklings- och säkerhetsbistånd till Jemen stiga till 63 miljoner dollar, jämfört med 40,5 miljoner under 2009.

Syftet med biståndet är bland annat att undanröja en del av förutsättningarna för al-Qaidas rekrytering, som att skapa arbetstillfällen, utveckla jordbruket, bygga skolor och förbättra sjukvården, säger UD-talesmannen Darby Holladay.

Utöver biståndet får Jemen även bidrag från USA:s konton för terrorbekämpning. Med dessa konton har USA sedan 2006 hjälpt Jemen att utbilda och utrusta soldater. Det första året var summan 4,6 miljoner dollar. Under 2009 fick Jemen 67 miljoner dollar för att bekämpa terrorism. Någon nivå för 2010 är inte fastställd, men siffran väntas stiga.

USA och Jemen samarbetar även kring underrättelseverksamhet och USA anses allmänt ha hjälpt Jemen att genomföra den senaste tidens flygräder mot al-Qaidabaser i landet. Den senaste tiden har Jemens regering och militär intensifierat offensiven mot misstänkta al-Qaidagrupper fler än 50 militanta islamister uppges ha dödats.

Jemens regering uppskattar att gruppen har omkring 300 medlemmar i landet.