Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USA tar kriget till G20

Annons

När världens ledare samlas i S:t Petersburg för att diskutera långsiktiga frågor ligger i stället det akuta läget i Syrien på bordet. Samtidigt säger Storbritanniens premiärminister David Cameron att han har nya bevis för att kemiska vapen har använts i Syrien.

Vi har precis undersökt prover som tagits från Damaskus som ytterligare stärker användningen av kemiska vapen i en förort till Damaskus, sade han till BBC efter att ha landat i S:t Petersburg.

En brittisk källa uppger för AFP att provtagning från jord och kläder på platsen för den misstänkta attacken har gett ett positivt utslag för nervgiftet sarin. Proverna är enligt källan oberoende av de bevis som USA påstår sig ha och som också ska visa på att sarin använts.

G20-toppmötet utanför S:t Petersburg är tänkt att handla om den turbulenta situationen på världens finansmarknader och den utvecklade världens utmaning att få ner arbetslösheten.

Men när världstopparna satte sig ned vid middagsbordet handlade småpratet om något mycket mer brådskande - om gasattacken i Syrien den 21 augusti. Rysslands president Vladimir Putin inledde middagen i Konstantinpalatset med att officiellt föra in Syrien på dagordningen.

Syrienfrågans närvaro underströks också av att FN:s och Arabförbundets särskilde Syriensändebud Lakhdar Brahimi var på väg för att delta på G20.

USA:s sändebud till FN Samantha Power har dock sågat FN:s säkerhetsråds förmåga vad gäller frågan om ett ingripande i Syrien. Det finns "ingen genomförbar väg framåt" i säkerhetsrådet eftersom Ryssland håller säkerhetsrådet gisslan, säger Power.

Under torsdagen blev det känt att USA:s styrkor i Mellanöstern var redo att anfalla Syrien i helgen men stoppades av president Barack Obamas beslut att först söka stöd i kongressen. Genom detta har han dessutom stöd köpt sig själv tid att delta på G20-mötet innan han måste ta ett beslut om att agera.

Obama, som överväger ett militärt ingripande mot den syriska regimen, har upprepade gånger sagt att det internationella samfundet måste agera. Men samtidigt som Obama söker stöd för att med kryssningsmissiler attackera och försvaga den syriska regimen motsätter sig Putin helt ett amerikanskt ingripande.

Putin är en av syriska regimens främsta vänner, och varnar USA för följderna av ännu ett amerikanskt krig.

Många ledare världen över tog tillfället i akt att komma med utspel för och emot ett angrepp på al-Assads regim. EU:s ordförande Herman Van Rompuy underströk unionens linje att det "inte finns någon militär lösning" på konflikten.

Natos danske generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen varnar dock för konsekvenserna av fortsatt oenighet.

Om man inte agerar sänds en farlig signal till diktatorer i hela världen om att de kan använda kemiska vapen och kanske också andra former av massförstörelsevapen, sade Fogh när han kom till torsdagskvällens försvarsministermöte i Vilnius.

Washington överväger samtidigt att utvidga stödet till de syriska rebellerna genom att låta försvarshögkvarteret Pentagon i stället för underrättelsetjänsten CIA ta över beväpningen av oppositionen.

Mer läsning

Annons