Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

USA: Staten tryggar bolåneinstitut

Annons

De stora amerikanska bolåneinstituten Fannie Mae och Freddie Mac fick på julafton garantier från staten om att hållas under armarna till slutet av 2012.

Båda togs över av federala myndigheter förra året till följd av finanskrisen och har med sina stora förluster tvingats be finansdepartementet om mer pengar.

Den räddningsplan man antog hösten 2008 skulle ha löpt ut vid nyår i år, men nu finns en ny uppgörelse om att pumpa in mer pengar i bolagen. Sedan det statliga inhoppet började har Fannie Mae försetts med 60 miljarder dollar och Freddie Mac med 51 miljarder.

Myndigheten Federal Housing Finance Agency, som övervakar deras verksamhet, anser att osäkerheten på bostadsmarknaden ännu är så stor att man måste räkna med mer förluster för dem.

På torsdagen framkom också att en rad chefer i bolagen har höga ersättningar att vänta trots att regeringen tidigare aviserat att bonusregnen ska begränsas.