Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

USA-soldat uppvisad i talibanvideo

Talibanerna har släppt en videofilm som uppges visa 23-årige Bowe Robert Bergdahl, den första amerikanska soldat som tagits till fånga i Afghanistan.

Videon, som offentliggjordes på fredagen, innehåller flera klipp på en man som säger sig vara den 23-årige Bergdahl, som fördes bort i sydöstra delen av landet i juni. Han identifierar sig med namn och hemstad och kallar sig krigsfånge hos talibanerna.

I ett klipp sitter han framför kameran klädd i amerikansk arméuniform, solglasögon och hjälm. Han ser ut att vara vid god hälsa och talar lugnt och tydligt när han kommenterar USA:s insats i Afghanistan.

"Nytt Vietnam"

Vi har tappat greppet om detta krig, och det blir ett nytt Vietnam om inte det amerikanska folket reser sig och sätter stopp för detta nonsens, säger han.

En talesman för talibanerna sade att de är beredda att utväxla amerikanen mot fängslade talibaner.

Han plågas inte och torteras inte. Han hanteras i enlighet med sharialagarnas föreskrifter om krigsfångar, sade talesmannen Yousuf Ahmadi. Vi vill visa världen att detta är en invasion av Afghanistan, de är inkräktare. Vi vill visa att vi vinner detta krig.

När filmen spelades in framgick inte. I juli släpptes en annan film på Bergdahl, som då uppenbart skakad vädjade till USA:s militär att lämna Afghanistan.

Till Pakistan?

Utrikesminister Hillary Clinton fördömde filmen och svor att USA skulle göra allt för att hitta och rädda Bergdahl. En lokal talibanledare sade i juli att soldaten förts över gränsen till Pakistan, där talibanerna har starka fästen, men det förnekades av Yousuf Ahmadi.

Historien om Bergdahls öde sammanfaller med den blodigaste perioden hittills under USA:s åtta år långa krig i Afghanistan. För att kväsa talibanernas uppror har president Barack Obama beslutat att skicka ytterligare 30 000 soldater till oroshärden.

I dag finns cirka 110 000 utländska soldater i Afghanistan, varav cirka 500 svenskar i den Natoledda Isaf-styrkan.