Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USA skjuter fram budgetproblemen

Annons

Politikerna i den amerikanska kongressen enades i elfte timmen om en plan för att lösa USA:s akuta ekonomiska kris.

Kompromissen innebär att man löser problemen tillfälligt - till början av nästa år.

I detalj går uppgörelsen ut på att man skjuter fram beslutet om statens skuldtak till 7 februari. Det möjliggör också för de federala myndigheterna att återuppta sitt arbete fram till den 15 januari.

En förhandlingskommission ska utses för att mejsla fram planer för mer långsiktiga lösningar.

Det sista hindret för uppgörelsen såg ut att vara undanröjt när representanthusets talman, republikanen John Boehner, meddelade att hans parti inte kommer att blockera planen. Förslaget väntades därmed få ja i båda kongressens kamrar i natt.

I det mycket splittrade representanthuset, där Republikanerna är i majoritet, har Boehner varken lyckats få med demokraterna eller sitt eget parti på förslag som skulle ha kopplat ett förlängt lånetak till inskränkningar i president Obamas sjukförsäkringssystem.

Konservativa republikaner har mycket svårt att fördra "Obamacare", som de ser som en form av kommunism och inskränkning i individens frihet.

De federala myndigheterna i USA har gått på sparlåga sedan början av oktober, eftersom det inte funnits något beslut om statens budget.

Bristen på beslut om skuldtaket - och risken för inställda räntebetalningar - har skapat stor oro i omvärlden, eftersom så många länder och stora placerare har lånat ut pengar till USA.

Erik Brattberg är analytiker vid Utrikespolitiska institutet och gästforskare vid Johns Hopkins University School of Advanced International Studies i Washington.

Han berättar att en form av lättnad präglar kommentarerna i USA. Finansmarknaderna är inget undantag, börserna gick upp.

Samtidigt är många kritiska till att det kom så här nära en mycket allvarlig kris. Bedömare påpekar också att de bakomliggande faktorerna egentligen inte har förändrats, säger han till TT.

Egentligen finns det ingen vinnare, enligt honom:

Det amerikanska politiska systemet i stort har tappat förtroende från de finansiella marknaderna och från omvärlden. Men de största förlorarna är Republikanerna, alla opinionsmätningar visar att de tappat mer i anseende och förtroende.

Mer läsning

Annons