Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

USA-sändebud: Nordkoreabesök nyttigt

President Barack Obamas sändebud Stephen Bosworth avslutade ett tre dagar långt besök i det isolerade Nordkorea på torsdagen.

Vid avfärden tillbaka till Sydkorea sade Bosworth att besöket varit "nyttigt". Målet med visiten, den första i Nordkorea av en så högt uppsatt amerikan sedan Obamas tillträde i Vita huset, var att locka Nordkorea till att återvända till sexpartssamtalen om landets kärnvapenprogram.

Analytiker tror dock att Nordkorea har ett större mål: ett fredsavtal med USA som formellt avslutar Koreakriget 1950-53.

Samtalen mellan Syd- och Nordkorea, USA, Kina, Ryssland och Japan startade 2003. Genombrott har följts av sammanbrott samtidigt som båda sidor anklagat varandra för löftesbrott.

I april avbröt Nordkorea samtalen och sedan kom landets andra kärnvapentest i maj. Men på senare tid har tongångarna åter varit mer försonliga.