Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USA:s tillväxt bättre än väntat

Annons

USA reviderar upp tillväxtsiffrorna för andra kvartalet från 1,7 till 2,5 procent. Det är bättre än väntat, men analytiker tror inte att avvecklingen av Feds stödköp påverkas.

USA:s tillväxt tog ordentlig fart under andra kvartalet, visar siffror från landets handelsdepartement. BNP växte med 2,5 procent jämfört med motsvarande kvartal i fjol.

Det är en upprevidering från de preliminära siffror som presenterades för en månad sedan. Då sattes tillväxten för andra kvartalet till 1,7 procent.

Analytiker hade väntat sig tillväxten skulle hamna på 2,2 procent.

Under första kvartalet i år växte med BNP med 1,1 procent på årsbasis.

Även om siffran var bättre än väntat behöver det inte betyda så mycket för den amerikanska centralbankens del. Federal Reserve har än så länge inte minskat takten i sitt program för stödköp av obligationer och Mattias Bruér, USA-expert på SEB, tror inte att dagens siffra ändrar på någonting.

De som tror på att Fed kommer att dra ner på takten i september tror fortfarande det och de som tror att det kan dröja ytterligare någon månad håller fast vid det, säger Bruér.

Enligt Bruér verkar det tredje kvartalet ha inletts svagt, vilket indikerar en något lägre tillväxttakt framöver.

Det ser ut som att ekonomin hackar lite just nu, men hur allvarligt det är vet vi inte, säger Bruér.

Marknaden reagerade negativt på BNP-siffran, vilket tyder på att aktörerna uppfattar att den minskar utsikterna för att Fed avvaktar till december och i stället ökar sannolikheten för att avtrappningen av stimulansprogrammet börjar i september.

Mer läsning

Annons