Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

USA:s slutnota för bankpaket krymper

Annons

Kostnaderna för det stora räddningspaketet till finanssektorn, Troubled Asset Relief Program (Tarp), ser ut att hamna 200 miljarder dollar lägre än väntade 341 miljarder dollar, enligt USA:s finansdepartement.

Förbättringen förklaras av det faktum att departementets investeringar för att stabilisera systemet ger bättre avkastning än väntat och att departementet nu inte tror att man måste använda alla 700 miljarder dollar i Tarp, säger en icke namngiven tjänsteman.

Politiskt känsligt

Tarp har använts för att skjuta till offentliga medel i kapitaltillskott till systemviktiga banker på väg att gå omkull efter investmentbanken Lehman Brothers krasch i september i fjol. Programmet har varit politiskt laddat i USA, där många kritiker frågat sig varför just dessa banker ska räddas när så mycket annat tillåts gå omkull, eller hur man först kunde låta Lehman Brothers gå omkull för att därefter systematiskt gå in och rädda liknande institutioner.

Tarp-pengar har även använts för att rädda Saab-ägaren General Motors (GM) undan kollaps.

Hur de resurser som finns i Tarp ska användas framöver är oklart. Förslag cirkulerar om att de kan gå till att dra ned budgetunderskottet, som för det nyss avslutade budgetåret 2009 slog rekordet 1 400 miljarder dollar.

Till följd av regeringens stora lånebehov tros underskottet blir lika stort även detta budgetår.

Mot arbetslöshet

President Barack Obama väntas i ett tal på tisdag dock börja diskutera möjligheten att använda Tarp-pengar till att skapa nya jobb på en arbetsmarknad där arbetslösheten i november uppmättes till 10 procent.

De banker som fått stöd från Tarp är samtidigt angelägna om att betala tillbaka lån och tillskott för att slippa de villkor som påtvingas dem av systemet.

Bank of America presenterade nyligen en plan för att betala tillbaka 45 miljarder dollar i Tarp-pengar, vilket gör att finansdepartementet nu beräknar att 175 miljarder dollar ska ha återbetalats till slutet av 2010.