Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

USA:s nya krigsstrategi välkomnas

Annons

USA:s allierade länder kommer att skicka åtminstone 5 000 extra soldater till Afghanistan, sade Nato:s generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen vid en presskonferens i Bryssel i dag.

Uttalandet är ett svar på Barack Obamas nya strategi för landet, som innebär att USA skickar 30 000 extra soldater till landet under det kommande halvåret.

Som ett svar på Obamas besked hotade talibanerna, via en talesman, att öka sitt motstånd mot den amerikanska militären, rapporterar AFP.

"Obama kommer att få se många kistor skeppade till USA från Afghanistan, sade talesmannen för talibanerna Qari Yousuf Ahamdi i telefon.

"Deras förhoppning att kontrollera Afghanistan med militära medel kommer aldrig bli verklighet. De extra 30 000 soldaterna kommer att leda till hårdare motstånd och kamp, tillade han.

Den brittiske premiärministern Gordon Brown uppmanar landets allierade att sluta upp bakom USA:s president Barack Obamas truppförstärkning i Afghanistan.

"Jag uppmanar alla våra allierade att enas bakom president Obamas strategi" löd Browns kommentar.

Storbritannien är det land som har näst störst - efter USA - militär närvaro i Afghanistan. I måndags meddelade landet att man ska öka sin Afghanistanstyrka med 500 soldater. Därmed kommer den brittiska närvaron i landet att överstiga 10 000 soldater.

Den ledande militärbefälhavaren för Nato och USA i Afghanistan välkomnade Obamas nya strategi för kriget och sade att hans huvudfokus nu blir att bygga upp landets säkerhetsstyrkor.

"Den genomgång av Afghanistan-Pakistan som presidenten försett mig med ger mig ett tydligt militärt uppdrag och resurser att genomföra uppdraget", skrev armégeneralen Stanley McChrystal i ett uttalande. McChrystal är högste befälhavare för de amerikanska styrkorna i Afghanistan liksom för Isaf-styrkan som lyder under försvarsalliansen Nato.

Den första afghanska kommentaren till Obamas besked löd:

Utrikesdepartementet i Afghanistan välkomnar den nya strategin, säger talesmannen Mohammad Zahir Faqiri till AFP i dag, i den första afghanska kommentaren till Obamas besked.