Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

USA:s militärbudget godkänns

USA:s senat klubbade igenom en militärbudget på 636 miljarder dollar - omkring 4 630 miljarder kronor - på lördagen.

En betydande del av budgeten - 128 miljarder dollar - ska användas för de militära insatserna i Irak och Afghanistan, men krigsbudgeten lär inte vara tillräcklig för att täcka utgifterna för den truppförstärkning på 30 000 soldater som USA:s president Barack Obama beordrat till Afghanistan.

President Obama och den amerikanske försvarsministern Robert Gates fick gehör för uppmaningen att skrota vissa dyra utvecklingsprogram för nya militära satsningar. Senaten stoppade till exempel fortsatt finansiering för Lockheed Martins planerade stridsflygplan F-22. Senaten gav dock klartecken till försvarshögkvarteret Pentagons begäran om tio nya Boeing C-17 transportplan till ett värde av 2,5 miljarder dollar.

Vid omröstningen röstade 88 ledamöter för budgeten, medan tio röstade emot.

Representanthuset har redan röstat igenom budgeten, som nu skickas till presidenten för underskrift.

I militärbudgeten fanns även poster med extrapengar till den amerikansk a-kassan och bidrag till sjukförsäkring för arbetslösa.

Vid budgetförhandlingar kräver alltid senatorer öronmärkta bidrag till projekt som gagnar deras delstater för att gå med på budgetförslaget. I årets militärbudget, som sträcker sig fram till sista september nästa år, fanns sammanlagt 1 720 tillägg värda omkring 4,2 miljarder dollar.