Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USA:s centralbank avvaktar

Annons

USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) lämnade på onsdagen den rekordlåga räntan orörd. Även nedtrappningen av det omstridda programmet för stödköp av obligationer får vänta.

Fed har hållit styrräntan på 0-0,25 procent sedan december 2008 och har ovanpå detta lanserat flera stödköpsprogram för att stimulera tillväxt.

Sedan i våras har signaler kommit om att den avgående Fed-chefen Ben Bernanke och de andra i direktionen överväger att stegvis trappa ned det drygt ettåriga programmet för stödköp av obligationer på 85 miljarder dollar per månad.

Nedtrappningen av stödköpen, en process som kallas "tapering" bland ekonomer, dröjer till följd av en ökad osäkerhet kring återhämtningen för USA:s ekonomi. Fed anser att den amerikanska budgetpolitiken bromsar en ekonomisk tillväxt.

"Vår bedömning är att tapering kommer att inledas i mars 2014 då den amerikanska ekonomin väntas växa med god fart samtidigt som nästa frist för en höjning av skuldtaket passerats", skriver SEB-ekonomen Andreas Johnson i en kommentar.

En höjd styrränta från Feds sida väntas dröja ännu längre och kommer troligen tidigast om två år. En räntehöjning förutsätter en väsentligt starkare arbetsmarknad i USA enligt centralbanksledningen.

Mer läsning

Annons