Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USA:s budgetkris sätter tydliga spår

Annons

Budgetstriden i USA får allt fler påtagliga följder. Förhandlingarna om ett frihandelsavtal med EU skjuts på framtiden, presidenten ställer in en viktig Asien-resa och sanktioner kan inte verkställas.

President Barack Obama ägnade sitt veckotal i radio och på video åt budgetstriden. Han uppmanade representanthuset att villkorslöst godkänna en federal budget.

Ta omröstningen. Stoppa den här farsen. Avsluta nedstängningen nu, krävde Obama.

Regeringen fryste tidigare i veckan ned all verksamhet som inte bedöms livsviktig, när Republikanerna i representanthuset vägrade anslå medel till regeringen utan att den nya hälsovårdslagen, som kallas Obamacare, skjuts upp eller bantas.

Extremhögern styr

Senaten har redan godkänt en budgetfinansiering.

Det finns tillräckligt många republikanska och demokratiska röster i representanthuset som vill göra detsamma och sätta stopp för den här nedstängningen omedelbart, sade Obama. Men, fortsatte han, extremhögern inom det republikanska partiet låter inte talmannen John Boehner lämna förslaget till en ja- eller nej-omröstning.

Obama har gjort klart att han inte kommer att förhandla med Republikanerna om budgetfrågor innan de fattar ett tillfälligt beslut som gör att statsapparaten kan fungera normalt igen och går med på att höja lånetaket för statsskulden så att landet slipper ställa in betalningarna efter den 17 oktober.

Representanthuset beslutade på lördagen enhälligt att anslå medel så att lönerna till 800 000 anställda kan betalas ut retroaktivt så fort frysningen av statlig verksamhet upphör. Förslaget ska också godkännas av senaten.

Fortfarande är dock ingen ände i sikte på krisen och det pågår inga förhandlingar över partigränserna.

Förhandlingar sinkas

Effekterna av budgetkrisen blir alltmer påtagliga.

Obama skulle egentligen ha rest på en viktig resa till Asien, där han förutom att delta i det ekonomiska samarbetsforumet Apecs toppmöte i Indonesien skulle besöka tre länder i regionen.

Toppmötet ses som en viktig milstolpe i förhandlingarna om ett handelsavtal som Obama vill få till stånd före årsskiftet.

Förhandlingarna om det viktiga frihandelsavtalet med EU skjuts också på framtiden.

Sanktioner mot Iran och Syrien inte kan verkställas. Det beror på att anställda på finansdepartementet permitterats. På den avdelning som hanterar sanktionerna arbetar bara elva mot normalt 175.

Mer läsning

Annons