Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USA:s budgetkris är inte över

Annons

Det blev en tillfällig lösning, i elfte timmen, precis som de flesta räknat med. Men USA:s budgetkris är långt ifrån över, även om hotet om inställda betalningar redan i oktober är undanröjt. I januari kan läget bli skarpt igen.

Någon halvtimme in på det nya dygnet, torsdagen den 17 oktober, kom beskedet från Vita huset. President Barack Obama skrev, utan längre betänketid, på ett lagförslag från kongressen som tillfälligt undanröjer risken för den chock i finanssystemet som väntar om USA tvingas ställa in betalningar.

Då hade redan en lättnadens suck svept över marknaden, sedan ledande USA-senatorer flaggat för uppgörelsen. Men något ihållande glädjerus blev det inte.

Dumpade statspapper

Kompromissen var precis vad de flesta hade räknat med - även om det kanske drog ut på tiden mer än väntat.

Det krävdes 16 dygn med till stora delar nedsläckt statsapparat och hundratusentals offentliganställda utan lön, i stället för de enstaka dagar de flesta först hade räknat med. Detta kan ha kostat 24 miljarder dollar enligt kreditvärderaren Standard & Poor's.

Risken för inställda betalningar, då USA:s regering slagit i lånetaket på 16 700 miljarder dollar, blev också mer påtaglig än de flesta hade trott den kunde bli. Detta fick storbanker och fonder att dumpa korta statspapper från USA och ratinginsitutet Fitch att varna för sänkt kreditbetyg för världsekonomins motor.

Kris efter kris

Budgetkrisen var den fjortonde sedan Republikanerna fick majoritet i representanthuset efter kongressvalet 2010. I ett tal på torsdagen kallade Obama stridigheterna för "spektakel".

Det finns inga vinnare här. Vi vet inte hur pass omfattande skadan är, sade presidenten om förtroendet för den amerikanska ekonomin.

Obama tackade alla de statsanställda som arbetat utan lön under den gångna tiden:

Ni hjälper vår ekonomi att växa, skyddar våra gränser och ger våra barn vatten att dricka. Tack för era insatser.

Fredagen den 13

Såväl Obama som utomstående bedömare tryckte efter uppgörelsen på att demokrater och republikaner nu måste samarbeta och samlas kring ett långsiktigt budgetarbete.

Framöver kommer det att bli nödvändigt att minska osäkerheten kring budgetpolitiken genom att höja gränsen för statsskulden på ett mer långsiktigt sätt, sade IMF-chefen Christine Lagarde.

Till fredagen den 13 december väntas striden bubbla upp till ytan igen, när en kongresspanel ska lägga fram en plan för hur USA:s budgetunderskott ska minskas.

En månad därefter kan finansieringen av USA:s myndigheter upphöra igen. Och den 7 februari löper undantaget från skuldtaket ut.

Kort därefter drar primärvalssäsongen inför höstens kongressval i USA i gång.

Mer läsning

Annons