Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USA:s biljättar räddas med krispaket

Annons

Vita huset kommer i ett första steg att använda 13,4 miljarder dollar, motsvarande 102 miljarder kronor, från finanskrispaketet för att hjälpa USA:s biltillverkare, uppger Vita huset.

För att få ta del av lånen måste bolagen bland annat acceptera tak för ersättningar till chefer. De får inte heller använda sig av kostsamma privatflygplan.

Lånen kommer att dras tillbaka om bolagen inte är livskraftiga i slutet av mars.

Källor med insyn i samtalen mellan regeringen och biljättarna uppgav sent i går kväll att GM och Chrysler var nära att säkra en uppgörelse.

Räddningspaketet kräver dock omfattande rekonstruktion av de krisdrabbade biltillverkarna i utbyte mot överbryggningslån för att klara GM och Chrysler i flera månader, enligt källorna.

Både GM och Chrysler har tvingats stänga fabriker och friställa tusentals anställda i Nordamerika i sina försök att undvika konkurs.

USA:s finansminister Henry Paulson gav i går blandade signaler om chanserna för ett räddningspaket till den krisdrabbade amerikanska bilindustrin. Han sade att ett misslyckande inte är ett alternativ med tillade att en eventuell konkurs måste ske under ordnade former.

Bush uttryckte själv oro för en konkurs under oordnade former. Han sade att han söker stöd från fackföreningar och andra inför beslutet om hjälp till bilindustrin.

På frågan om han söker stöd hos fackföreningarna, sade Bush:

Tidigare uppgav Vita hustaleskvinnan Dana Perino att Bushregeringen tittar på en möjlig ordnad konkurs för biltillverkarna.

Mer läsning

Annons