Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USA riskerar konkurs i februari

Annons

USA:s president Barack Obama har avbrutit sin julledighet på Hawaii för att försöka förmå kongressen att rädda landet undan det fruktade finansstupet. Samtidigt varnar finansministern för konkurs inom två månader.

Bråda dagar väntar kongressledamöterna, som före jul uppmanades av Obama att lugna ner sig och fundera på lösningar. Om inget görs kommer det nya året föra med sig ett fall från finansstupet, då tidigare beslutade nedskärningar och skattehöjningar kommer att slå mot amerikanernas plånböcker.

I lånetaket

Finansminister Timothy Geithner spädde ytterligare på oron på onsdagen genom att meddela att USA kommer att slå i lånetaket på nyårsafton och riskerar konkurs inom två månader. Mängden pengar som USA får låna är reglerad i lag och på måndag nås maxsumman: 16 400 miljarder dollar.

Finansdepartementet säger sig kunna förhala punkten då USA tvingas ställa in betalningar med tillfälliga specialåtgärder, men att den rådande osäkerheten gör det svårt att sia om hur länge.

Skattehöjningar

Fokus i den hätska och än så länge oproduktiva debatten om finansstupet har varit frågan om skattehöjningar för amerikanska höginkomsthushåll, som går emot republikanernas löfte om att inga skatter ska höjas. Om demokrater och republikaner inte enas kommer skatterna att höjas för så gott som alla amerikaner - något som dock inte gör att republikanerna, rent tekniskt, bryter sitt löfte.

Ett sätt att rädda ansiktet kan bli att vänta till det nya året för att då sänka skatterna för hushåll som tjänar mindre än en miljon dollar per år.

Alla parter är överens om att högre skatter för låg- och medelinkomsttagare, kombinerade med tidigare överenskomna nedskärningar, riskerar att leda till recession i en ekonomi som fortfarande tampas med efterdyningarna av de senaste årens kris.

Mer läsning

Annons