Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USA-räder mot islamister i Afrika

Annons

Amerikanska specialstyrkor genomförde på två lördagen räder i Libyen och Somalia, med högt uppsatta islamistledare som mål.

Medlemmar i al-Qaida och andra terrorgrupper kan bokstavligen springa, men de kan inte gömma sig, säger utrikesminister John Kerry.

I Libyen grep kommandosoldater al-Qaidaledaren Abu Anas al-Liby, anklagad för delaktighet i sprängdåden i Kenya och Tanzania 1998. I operationen deltog amerikanska styrkor, CIA och FBI, skriver New York Times.

Vi hoppas att detta gör det tydligt att USA aldrig kommer att ge upp i sina ansträngningar att utkräva ansvar bland dem som utför terrorhandlingar, säger i dag John Kerry i en kommentar.

Abu Anas har funnits på USA:s lista över mest jagade brottslingar sedan 2000 då en domstol i New York åtalade honom för delaktighet i ambassadattackerna.

FBI hade utlyst en belöning på fem miljoner dollar för avgörande tips som kunde leda till Abu Anas gripande.

Abu Anas tros inte ha varit delaktig i attacken mot amerikanska konsulatet i Benghazi förra året, enligt libyska källor med insyn i utredningen. Däremot tros han ha försökt att bygga upp vad som återstår av terrornätverket al-Qaida i sitt forna hemland Libyen.

Höga tjänstemän i den libyska regeringen säger sig inte ha känt till operationen. Några av dem hävdar bestämt att libyska styrkor aldrig skulle delta i en liknande amerikanska militäroperationer på libysk mark. Men enligt källor i USA var den libyska regeringen delaktig i operationen.

Avslöjandet om räden kommer troligen att underblåsa oron bland många libyer om deras nationella suveränitet, vilket kan leda till nya påfrestningar för den redan bräckliga övergångsregeringens auktoritet.

49-årige Abu Anas föddes i Tripoli och tros ha gått med i terrornätverket al-Qaida redan i början på 1990-talet, då nätverket hade sin bas i Sudan.

Han flyttade senare till Storbritannien där han beviljades politisk asyl.

Enligt amerikanska källor kommer Abu Anas att föras till USA och ställas inför rätta.

Tillfångatagandet av Abu Anas sammanföll med häftiga strider, i vilka 15 libyska soldater dödades vid en vägspärr i ett område sydöst om Tripoli, nära hemvisten för Abu Anas klan.

I Somalia var målet al-Shabaabs högste ledare Ahmad Abdi Godane, men den operationen verkar ha misslyckats. Ögonvittnen berättar att eldstriden pågick i över en timme och att helikoptrar svarade för flygunderstöd.

En talesman för al-Shabaab uppgav att man förlorat en man i striderna men att gruppen slagit tillbaka anfallet.

Amerikanska företrädare uppgav först att de tillfångatagit al-Shabaab-ledaren, men backade senare från uppgiften.

Enligt amerikanska källor var tidpunkten för de två räderna en tillfällighet. Men att de skedde samma dag betonar vikten av insatser mot terrorism i Nordafrika, skriver New York Times. I Libyen har laglöshet brutit ut efter störtandet av den tidigare ledaren Muammar Gaddafi 2011 medan al-Shabaab bitit sig fast i Somalia, som i decennier har präglats av våld och kaos.

Men militären kan ha haft för avsikt att slå till mot bägge målen samtidigt för att undvika att nyheten sprids från den ena och därmed lett till att målet för den andra kommit undan.

Det är oklart om Washington planerar fler räder, skriver tidningen.

Mer läsning

Annons