Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USA överväger sanktioner mot Ukraina

Annons

Den ukrainska kravallpolisens våld mot demonstranter på Frihetstorget i Kiev har stängt dörren till dialog och en fredlig lösning, anser oppositionen. Och nu överväger USA sanktioner mot Ukraina.

President Viktor Janukovytj stängde inte några dörrar utan bjöd i stället in oppositionen till dialog om hur den politiska krisen i landet ska lösas.

Jag är personligen redo att delta i sådana rundabordssamtal, sade han enligt Interfax.

Samtidigt lovade han att inte använda våld mot fredliga demonstranter, rapporterar AFP, något som stämde dåligt överens med hur det sett ut under dagen.

Ukrainsk kravallpolis ur specialstyrkan Berkut omringade tidigt i morse demonstranterna på Självständighetstorget i Kiev som varit ockuperat i över en vecka och rev deras tält. Ett 30-tal människor fick söka sjukhusvård under förmiddagen, rapporterar Interfax. Sex demonstranter och nio poliser fick stanna på sjukhus, enligt stadens myndigheter. Köldskador, skador i huvud och rygg samt benfrakturer nämndes.

Enligt Interfax motiverades polisingripandet av många medborgares klagomål på att den fria rörligheten i centrum hindrades av demonstranterna. Det hänvisades också till trafiksäkerheten.

AFP:s utsände vid stadshuset vittnar om brutala polisattacker med batonger och demonstranter som försvarade sig med käppar och påkar, innan poliserna vid lunchtid beordrades att lämna torget.

Oppositionsledaren Arsenij Jatsenjuk uppmanade i ett tal på Självständighetstorget miljoner ukrainare att sluta upp vid protesterna och förutspådde president Viktor Janukovitjs fall.

Vi kommer inte att förlåta det här. Här kommer att samlas miljoner (ukrainare) och hans regim kommer att kollapsa, sade Jatsenjuk, som tillhör samma parti som den fängslade före detta premiärministern Julia Tymosjenkos parti.

Julia Tymosjenko själv avvisade enligt Interfax all dialog med Janukovytj.

"Inga samtal med det gänget och inga rundabordssamtal. Bara omedelbar avgång för Janukovytj och hans krets", sade Tymosjenko, enligt sitt parti Fosterlandet (Batkivsjtjyna).

Hon vädjade till utländska ledare att "agera".

Det amerikanska utrikesdepartementet säger att man överväger "alla möjligheter, inklusive sanktioner", mot Ukraina efter regeringens bryska hantering av demonstranterna i Kiev.

Såväl EU:s utrikeschef Catherine Ashton som USA fördömde tidigare under dagen i kraftiga ordalag nedslaget.

Rätten att hålla fredliga demonstrationer måste respekteras. Våld av den typ som vi sett på Kievs gator är otillåtlig i en demokratisk stat, sade Vita husets talesperson Josh Earnest.

EU-delegationen i Ukraina sökte under natten kontakt med myndigheterna i ett försök att förhindra dem att använda våld mot medborgarna, skrev delegationen på Facebook.

Sammandrabbningarna skedde samtidigt som toppdiplomater från EU och USA befinner sig i Kiev. Där har Ukraina i dag bett EU om ett stödpaket på 20 miljarder euro, något som enligt premiärminister Mykola Azarov skulle vara en del i förberedelserna inför ett avtal om förhandlingar om EU-medlemskap för Ukraina.

Mer läsning

Annons