Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USA och Brasilien möts om läckor

Annons

Vita huset lovar att samarbeta med Brasilien efter avslöjandet att USA spionerat på president Dilma Rousseff och hackat det statliga oljebolaget Petrobras datorer.

Susan Rice, USA:s president Barack Obamas säkerhetsrådgivare, träffade i går Brasiliens nye utrikesminister Luiz Alberto Figueiredo för att diskutera Brasiliens frågor om dokument som lämnats ut av NSA-avslöjaren Edward Snowden.

USA förstår att de nya uppgifterna i pressen - som delvis har förvrängt vad vi har gjort, delvis reser legitima frågor hos våra vänner och allierade om hur våra möjligheter används - har skapat spänningar, sade USA:s taleskvinna Caitlin Hayden efter mötet. USA är fast beslutet att arbeta med Brasilien för att ta itu med oron.

Brasilien har reagerat med mycket större upprördhet än Mexiko, vars högsta ledning också verkar ha avlyssnats på samma sätt. Rousseff har hotat med att ställa in ett statsbesök i Washington i oktober om inte USA kommer med tillfredsställande förklaringar.

På G20:s toppmöte i S:t Petersburg i förra veckan höll Obama separata träffar med såväl Rousseff som Mexikos president Enrique Peña Nieto. Rousseff sade då att hon är "personligen indignerad" över avlyssningen, och att Obama lovat en utförlig förklaring till mötet Figueiredo-Rice.

Figueiredo uttalade sig inte efter samtalen med Rice, men är kvar i Washington för fortsatta överläggningar.

Mer läsning

Annons