Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

USA kritiserar israelisk byggplan

Annons

Både USA och den palestinska myndigheten kritiserade på måndagen skarpt Israels tillkännagivande av planer på att bygga 692 nya bostäder i östra Jerusalemområdet.

"USA motsätter sig nytt israeliskt byggande i östra Jerusalem", fastslog Vita husets talesman Robert Gibbs i ett uttalande.

"Ingen part bör sätta i gång projekt eller vidta åtgärder som ensidigt kan föregripa eller synas föregripa förhandlingar. I stället bör båda parter återvända till förhandlingar utan förhandsvillkor så snart som möjligt."

Vita huset tillkännagav också att USA inser att "Jerusalem är en ytterst viktig fråga för israeler och palestinier liksom för judar, muslimer och kristna".

Israeliska kanal 10 rapporterade i söndags att Israel vill ha in anbud på byggen av 692 bostäder i tre bosättningar som av Israel räknas till Jerusalem.

Det bor redan runt 200 000 judar vid sidan om 270 000 araber i östra Jerusalem, som Israel ockuperade 1967.

Den 16 november godkände Israel ett projekt att bygga 900 nya bostäder i en annan del av östra Jerusalem, vilket också väckte starka reaktioner från USA.

En talesman för palestiniernas president Mahmoud Abbas fördömde också den nya planen. Byggen på territorium som Israel ockuperat sedan kriget 1967 är olagliga, underströk han och anklagade Israel för att utnyttja USA:s och andra länders oförmåga att stoppa sådana projekt.

Israel har planer på att bygga flera tusen nya bostäder. Som en del i detta projekt ska de 692 hemmen uppföras: 198 i Pisgat Zeev, 377 i Neve Yaakov och 117 i Har Homa.

Jerusalem innefattas inte i det begränsade uppehåll i judiska bosättningsbyggen som premiärminister Benjamin Netanyahu utlovat.

Israel har förklarat hela Jerusalem som sin odelbara och eviga huvudstad, ett anspråk som inte erkänns internationellt.