Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

USA inför tull på kinesiska rör

En amerikansk handelspanel har gett slutligt godkännande till tullar på kinesisktillverkade stålrör.

Det handlar om den hittills största handelskonflikten mellan USA och Kina.

US International Trade Commission röstade enhälligt, 6-0, för den avgift som USA:s handelsdepartement vill införa som svar på Kinas statliga subventioner på rören, som används till oljeledningar.

USA tredubblade under 2008 sin import av de aktuella rören jämfört med 2007, till ett värde av 2,74 miljarder dollar. En ökning av oljepriserna ledde till ökad efterfrågan på rören.

Handelsgrälet mellan USA och Kina har intensifierats det senaste året. Amerikanska företag och fackliga organisationen har riktat ett tiotal klagomål mot Kina under 2009. De anklagar Peking för att införa orimliga subventioner och alltför låga priser.

President Barack Obama förargade Peking i september genom att införa en 35-procentig tull på import av kinesisktillverkade bildäck. Det var USA:s svar på en ökning av importen som ansågs störa marknadsmönstret.

Kina anklagar å sin sida USA för protektionism och har klagat över däcksbeslutet hos WTO.

Omröstningen på onsdagen innebär att handelsdepartementet kan införa tullar på mellan 10,36 och 15,78 procent på rören.