Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USA hedrar världskrigens kod-talare

Annons

Indianska så kallade kod-talare som deltog under andra världskriget har tilldelats guldmedalj av USA:s kongress, mer än ett halvt sekel efter sina gärningar.

Detta borde ha skett för länge sedan, säger Wallace Coffey, comanchenationens ordförande.

Sammanlagt hedras 250 kod-talare från 33 indianstammar, de flesta av dem postumt då merparten av soldaterna inte längre lever.

Regeringen har tagit väldigt lång tid på sig att erkänna någonting av betydelse för amerikanska indianer. Det är en orsak till förbittring i det indianska samhället i dag, säger Herman Viola, curator emeritus vid forskningsinstitutet Smithsonian.

Kod-talarna stred för den amerikanska armén. De kodade militära kommunikationer i sina ursprungsspråk, och omöjliggjorde därmed för axelmakterna att snappa upp känslig information.

Det är inte första gången kod-talare hedras i kongressen. År 2000 tilldelades 400 navajosoldater - vars stam var den mest välrepresenterade under första och andra världskrigen - och deras familjer kongressens guldmedalj. Men övriga stammar har alltså fått vänta fram tills nu.

Kod-talarnas gärningar har skildrats i filmen "Windtalkers" från 2002, med bland andra Nicolas Cage och Peter Stormare i rollerna.

Mer läsning

Annons