Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

USA har ingen vetskap om bin Ladin

USA vet inte var al-Qaida-ledaren Usama bin Ladin är och har inte fått pålitliga underrättelser om detta på flera år, säger försvarsminister Robert Gates i en intervju med tv-bolaget ABC.

På frågan om han anser att Pakistan gör tillräckligt för att fånga USA:s mest eftersökte man, svarar Gates:

Tja, vi har faktiskt inga uppgifter om var Usama bin Ladin finns. Hade vi det skulle vi fånga honom.

Det brittiska mediebolaget BBC har tidigare i veckan rapporterat om en fånge i Pakistan som hävdat att bin Ladin befann sig i Ghazni i östra Afghanistan i januari eller februari. Men Gates kunde inte bekräfta de uppgifterna.

Och på frågan när USA senast hade koll på var bin Ladin befann sig svarar Gates att "jag tror att det var flera år sedan".

En granskning utförd av ett amerikanskt senatsutskott har givit den förra USA-regeringen skulden med George W Bush i spetsen för att bin Ladin kunde fly från Tora Bora-grottorna i Afghanistan 2001. Utskottet menar att det var brist på samordning mellan regeringen och militära befälhavare som gjorde att bin Ladin inte kunde fångas.