Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USA håller svensk fånge i Irak

Annons

En 40-årig svenskirakier hålls sedan i maj fången av amerikanska myndigheter utanför Bagdad.

Svenska myndigheter säger sig inte veta vad han anklagas för.

Mannen klassas som så kallad säkerhetsfånge, skriver Norrköpings Tidningar (NT), och han hålls sedan gripandet den 8 maj i år i Camp Cropper vid den internationella flygplatsen någon mil väster om Bagdad.

Där sitter i dag omkring 5 000 fångar vaktade av amerikansk militärpolis. Fotoreportage i tidningar som The Guardian och Time visar en taggtrådsomgärdad jätteanläggning med fristående betonghus med tio celler vardera, och fångar i gula overaller. Camp Cropper fungerar som både häkte och fängelse, med allt från minderåriga till av irakisk domstol dödsdömda fångar.

Mannens fru berättar för NT att han reste till sin forna hemstad Ramadi den 2 maj i år, i ett försök att starta en byggfirma, för att på sikt kunna försörja sin fru och de sju barnen i Irak. Den 8 maj klockan två på natten omringades dock hans hus i Ramadi. Mannen försågs med handfängsel, fick ögonbindel och fördes bort.

Han och familjen kom till Sverige 2000. Hustrun säger att mannen inte varit politiskt aktiv. Hon har talat med honom tre gånger i mobiltelefon sedan gripandet, och hon säger också att mannen omhäktades i oktober, trots att uppgifter cirkulerat om att han ska släppas.

Familjen kontaktade efter några veckor UD, som genom den svenska irakambassaden, baserad i Amman i Jordanien, besökte mannen i juni. Enligt familjen har han även senare fått besök av svensktalande personer. Vilka de i så fall representerar är oklart.

Utrikesdepartementet bekräftar att mannen har såväl svenskt som irakiskt medborgarskap och att han sedan i maj är frihetsberövad av amerikanska myndigheter. UD säger sig inte veta vad mannen anklagas för.

UD arbetar för att mannen ska få en rättslig process, eller frisläppas, säger hon, och har hos amerikanska myndigheter krävt att han ska få en offentlig försvarare.

Hur de påstötningarna tagits emot säger sig Sandegård inte veta.

UD planerar också att på nytt besöka mannen, säger Sandegård.

Mer läsning

Annons