Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

USA förlänger stödpaket

USA:s finansminister Timothy Geithner förlänger det nationella stödpaketet till finanssektorn, men sänker taket för hur mycket som får användas.

I ett brev till ledande kongressledamöter föreslår Geithner en förlängning av Troubled Asset Relief Program (Tarp) till den 3 oktober 2010, men med ett nytt och lägre tak på 550 miljarder dollar (drygt 3 800 miljarder kronor).

Det tidigare taket i Tarp, som även använts för att undsätta biltillverkaren General Motors (GM), har legat på 700 miljarder dollar (cirka 4 900 miljarder kronor).

Programmet ska enligt Geithner användas till att hejda tvångsförsäljningar av bostäder och stimulera utlåning till småföretag.

"Denna förlängning är nödvändig för att stödja amerikanska familjer och stabilisera finansmarknaderna", skriver Geithner i sitt brev adresserat till representanthusets Nancy Pelosi och senatens majoritetsledare Harry Reid.

Programmet behövs även för att hantera oförutsedda "hot" enligt Geithner.