Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USA-fördubbling ger Danmark hopp

Annons

Beskedet om nästan en fördubbling av USA:s styrkor tas emot positivt i Afghanistan - inklusive av upprorsmän, som välkomnar att det därmed blir "fler mål för talibanerna". Danmark hoppas också få hjälp i Helmand, där andra länder enligt Dansk Folkeparti lämnat danskar och britter ensamma mot ett ständigt värre motstånd.

Enligt försvarschefen Mike Mullens överraskande besked i helgen ska USA:s soldater i Afghanistan bli "omkring 20 000 till 30 000" fler till sommaren. Det innebär nästan en fördubbling av supermaktens styrkor där.

Ensamma i Helmand

I provinsen Helmand i söder kämpar brittiska och danska soldater med ett allt hårdare gerillamotstånd. På bara några veckor har Danmark där förlorat fem soldater, tre som sprängdes ihjäl av en vägbomb i fredags och två som dödades i strid den 4 december.

Köpenhamnsregeringens stödparti Dansk Folkeparti (DF) kritiserar såväl utrikesminister Per Stig Møller som andra länder i Natos fredsstyrka Isaf för att Storbritannien och Danmark har lämnats ensamma i ett av Afghanistans blodigaste områden.

Svenskar i norr

Näst USA och Storbritannien har Tyskland flest soldater inom Isaf. Men de finns i andra änden av landet och ansvarar för "norra regionkommandot" i Afghanistans kanske lugnaste delar. Poulsens kritik kan också ses som riktad mot Sverige, vars knappt 400 Isaf-soldater också lyder under "norra regionkommandot".

Møller svarade snabbt att dels har han visst ofta framfört synpunkterna inom Nato, dels är kritiken "fullständigt osmaklig" efter den senaste tidens danska tragedier.

Yousuf Ahmadi, talesman för den mytomspunne och försvunne talibanledaren Mohammad Omar, tror inte att militära förstärkningar kommer att göra västalliansen större nytta än när Sovjetunionen körde samma recept i Afghanistankriget på 80-talet.

Mer läsning

Annons