Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

USA drar tillbaka sina trupper 2011

Annons

Barack Obama avser att kunna inleda tillbakadragandet av USA:s trupper från Afghanistan i juli 2011, uppger en regeringstjänsteman enligt Reuters.

Den viktigaste utvecklingsfrågan i Afghanistan blir enligt tjänstemannen att satsa på jordbruksstöd.

Han kommer också att ange tidpunkt för när Nato ska börja överlämna ledningen för insatserna i Afghanistan till landets säkerhetsstyrkor. Däremot tänker han inte ge någon tidsram för när afghanska armén helt ska ha övertagit ansvaret, hävdar Reuters.

USA:s president förväntar sig också att fler Natoländer förstärker sina truppinsatser i Afghanistan.

Tidigare under kvällen uppgav en högt uppsatt tjänsteman inom Obamas administration att presidenten kommer att meddela att USA sänder ytterligare 30 000 soldater till Afghanistan. Men Obama kräver att de amerikanska trupperna börjar lämna Afghanistan i god tid innan hans första mandatperiod som president löper ut.

Enligt källor kräver Obama att militären skyndar på truppförflyttningen till Afghanistan och att den sammanlagda styrkan på 100 000 soldater ska finnas på plats sent i maj eller i juni nästa år.