Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USA bombvarnar inför OS

Annons

USA:s regering varnar amerikanska och utländska flygbolag för att terrorister kan försöka smuggla ombord explosiva ämnen i tandkrämstuber på flyg till Ryssland, där vinter-OS i Sotji invigs i morgon.

Enligt ett uttalande på onsdagen finns det dock inget specifikt hot som föranleder varningen och den föranleder inte heller någon ändring i USA:s reserekommendationer.

En majoritet av USA:s befolkning, 57 procent, anser att det är sannolikt att spelen i Sotji utsätts för en terroristattack, enligt en undersökning som presenteras i tv-kanalen CNN.

Ryska myndigheter har skärpt regelverket för vad passagerare får ha med sig ombord på flygplan under de senaste veckorna. Inga vätskor eller tandkräm tillåts i handbagaget om inte särskilda läkarintyg finns.

Säkerheten inför spelen i Sotji är rigorös. 40 000 utplacerade poliser och soldater sätter en egen prägel på vinterspelen. På en kulle strax utanför huvudpresscentret vilar en fullt utrustad luftvärnsenhet med kamoflagenät.

Bomber och terrordåd med koppling till oroligheterna i Kaukasus har regelbundet skakat Ryssland under de senaste 20 åren. Senast dödades över 30 personer av två självmordsbomber i Volgograd kring nyår.

I går kom två amerikanska krigsfartyg till Svarta Havet, redo att assistera arrangörerna om en krissituation uppstår.

Mer läsning

Annons