Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Urspårat tåg efter krock

Ett tåg och en dumper kolliderade i Ovansjö söder om Sundsvall vid 08.30 på onsdagsmorgonen.
Spåret skulle stängas för planerat arbete klockan nio, men dumpern befann sig på spåret en halvtimme tidigare än vad som tidigare beslutats.

Ingen person fick några allvarliga skador. Dumperföraren chockades och en kvinna började må dåligt efter en stund och togs till sjukhuset. Tågpersonalen klarade sig bra men togs ur tjänst efter olyckan.

Föraren av tåget såg dumpern på spåret och bromsade in kraftigt innan kollisionen inträffade.

Tack vare inbromsningen var farten inte så hög, men dumpersläpet träffades av lokets högra front och välte. Främre delen av tåget spårade ur vid sammanstötningen.

Lasse Bengtsson på TV4 var en av passagerarna.

– Jag satt och sov när inbromsningen skedde. Det ramlade ner grejer från hatthyllan. Jag ryckte till och fick ont i nacken, en liten whiplashskada.

Han var på väg till Bokmässan i Göteborg och blev försenad.

Andra blev stressade för att de skulle resa vidare utomlands och oroades av att inte hinna med flyget.

Passageraren Jimmie Näslund upplevde en "ordentlig smäll"

– Det är lite kalabalik här. Det såg ut som att bakdelen av dumpern stod på spåret. Det small hårt och högt, säger Jimmie Näslund som satt långt fram i tåget.

Medan passagerarna längst bak i tåget inte märkte särskilt mycket.

– Det var en lätt duns och sedan blev det tvärstopp, säger passageraren Rickard Karlsson.

Ambulanspersonal gick igenom hela tågsättet och pratade med passagerarna.

– Tyvärr hann några avvika med resväskor innan vi hann prata med dem, men det ska ha befunnit sig mellan 200 och 210 passagerare på tåget, berättade sjukvårdsledaren Peter Tägtström efteråt.

Bärgningspersonal bedömde att dumpern hade befunnit sig på spåret för att den skulle vända för att kunna tömma flaket.

Spåret skulle ha öppnats för trafik klockan 15 på onsdagen enligt planerna, men det är möjligt att det förblir stängt på grund av arbetet med att få loket på spåret igen och för att det pågår arbeten i området.

Enligt Trafikverket kommer det vara störningar i tågtrafiken på sträckan Sundsvall-Hudiksvall under dagen. Klockan 15.00 uppgav Trafikverket på sin hemsida att ett spår öppnats så att tåg kan passera platsen. Trafikverket skriver också att det urspårade tåget nu ska bärgas och om det inte går att bärga samtidigt som tåg passerar så kommer bärgningen i stället att ske imorgon. Aktuellt trafikläge finns på Trafikverkets hemsida. Sedan tidigare var banarbete på sträckan planerat.

Vid 09.30-tiden uppstod fler störningar i tågtrafiken, i och med ett elfel på Sundsvalls station.

Passagerarna på det krockade tåget evakuerades och fick åka vidare med buss.

Polisen har upprättat anmälningar om en trafikolycka och en arbetsplatsolycka.