Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Urspårat godståg i Stockholm bärgat

Annons

Under natten har det urspårade godståg som ställt till problem för tiotusentals tågresenärer till och från Stockholm bärgats.

Loket är bärgat och flyttat. Därmed har vi kunnat börja färdigställa för att öppna spår två klockan sex, säger Roger Falk, presskommunikatör på Trafikverket.

Eftersom två av de fyra spåren i tunneln fortfarande är avstängda kommer både fjärrtåg och pendeltåg att påverkas, enligt Trafikverkets prognos i 12-14 dagar efter olyckan.

Alla som reser fjärrtåg som passerar Stockholm bör kontrollera avgångstider med sin operatör.

TT: Kan man lita på att rälsen håller?

Ja.

Tåget spårade ur i en tunnel norr om stationen Stockholm Södra i måndags morse. Ingen människa kom till skada, men olyckan har orsakat stora störningar i trafiken.

När det andra spåret öppnar så innebär det att trafiken blir säkrare och stabilare, säger Roger Falk.

Vissa förseningar har förekommit i dag, både för fjärrtåg och för pendeltåg, men enligt Trafikverket har trafikupplägget fungerat som tänkt.

Under rusningstrafiken i morse var det lite förseningar och sedan har det förbättrats under dagen, säger Beisi Sundin, presskommunikatör vid Trafikverket.

Urspårningen orsakade stora skador och eftersom olyckan inträffade i en tunnel försvåras reparationsarbetet. Trafikverkets prognos är fortsatt att full trafik ska kunna återupptas inom 12 till 14 dagar från olyckstillfället. Framöver kommer spår två vid olycksplatsen att stängas av under nattetid, för att reparationsarbetet ska kunna göras på ett säkert sätt.

Men det påverkar inte trafiken, det är knappt någon trafik då.

TT: När kan vi få veta vad som orsakade urspårningen?

Det är en utredning som ska göras, och det kan ta upp till tre månader, men det kan gå fortare. Det är mycket som ska undersökas, säger Beisi Sundin.

FAKTA: Så påverkas tågtrafiken

Enligt Trafikverket kommer SL:s pendeltåg att gå som vanligt under dagen, med undantag för linjen Västerhaninge-Kungsängen, som vänder vid Älvsjö och Stockholms central. Extra pendeltåg i rusningstrafik ställs också in på samtliga linjer, vilket kan leda till trängsel.

Endast varannan avgång med fjärrtågen till och från Malmö och Göteborg går, men i stället körs dubbelt så långa tåg.

Övriga fjärrtåg söderifrån vänder vid Södertälje eller Flemingsberg, där resenärer får byta till pendeltåg in till Stockholm.

Mer läsning

Annons