Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Urkult protesterar mot Vattenfall

Nämforsen och området runt forsen är av central betydelse för Urkults val av Näsåker som festivalplats. Nu protesterar arrangörerna mot Vattenfalls planer att muddra nerströms kraftverket.

- Vi ser inte fram emot att under två års tid behöva arbeta med en plats som tillfälligtvis förvandlas till en industrietablering.

Urkult har under sina drygt 10 år blivit en succé som lockar människor från hela landet till en långhelg i Näsåker. Besökarna använder bland annat naturcampingen.

Dessutom har arrangörerna personaltält i området och använder parkeringen vid Bastuvallen, förutom till gästparkering, som uppställningsplats för sopcontainrar, insamlande av latrintunnor med mera.

"Är detta möjligt under rensningsperioden och hur kommer det att se ut när muddringen väl är genomförd", frågar sig föreningen Urkult.

De oroas bland annat för hur strömförhållandena ska påverkas efter en muddring, om det finns ökad risk att de badande ska svepas med. Dessutom bekymras de över faktumet att harrfisket med största sannolikhet kommer att slås ut.

"Vi hoppas att Vattenfall AB kan se vårt lokala perspektiv och vår oro och därigenom skrinlägga dessa planer, speciellt med tanke på att det åtminstone för tillfället inte föreligger någon finansiell kris i Vattenfall."


JÖRGEN SUNDIN
070-609 16 68