Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Urkult firar 20 år

/
  • Ellen Samuelsson från Härnösand tillverkar en groda till mystältet. – Som ögon får den gula paljetter, säger hon.
  • Stina Ohlsson och Joacim Karlsson ska såga hål i staketet så att små och stora besökare kan krypa in till festivalen.
  • Utsmyckningen är en viktig del på Urkult. Bara fantasin sätter gränser.
  • Michelle Björndal, Noah Deutschmann, Julia Persson och Moa Barchéus har campat i Näsåker sedan i måndags.

För tjugonde året i rad är det dags för Urkult. I Näsåker är förberedelserna i full gång och det byggs, målas och plockas upp varor i butikerna. Och på campingen har många gäster redan anlänt.

Annons

Inför årets Urkult har man valt att satsa lite extra på barn och familj och det byggs för fullt på festivalområdets lekplats. Ellen Samuelsson från Härnösand sitter utanför mystältet och tillverkar en spindel som ska hänga i taket.

– Kroppen består av en kudde och benen är gjorda av rep, säger hon.

Ellen Samuelsson arbetar på Urkult för andra året i rad och är en av 500 frivilliga som ser till att festivalen byggs upp och fungerar. Trots att mycket material återanvänds är det många saker som ska förberedas innan besökarna kan komma in på festivalområdet. Det ska städas, utsmyckas och byggas både staket och lekplats.

– Biljettförsäljningen har gått bra och vi räknar med att det kommer mycket folk. Maxantalet är 7 000, säger Thomas Tejle, ordförande i Urkult.

Han var även en av förgrundsfigurerna när festivalen startade för tjugo år sedan. Mycket har hänt sedan dess, men vissa saker är som för tjugo år sedan.

– Urkult är en stämningsfull kultur- och musikfestival för alla åldrar. Vi står för mångfald och globala frågor, därför är världsmusiken ett självklart val, säger Thomas Tejle.

I år har man utökat artistutbudet något och det är 35 grupper som deltar. Konserterna kommer att pågå 1-1,5 timme längre än tidigare år.

På campingen utanför festivalområdet har flera besökare hittat sin plats och både tält och husvagnar är uppradade i skogsbrynen.

– Vi är ett stort kompisgäng som bokade plats redan under förra årets Urkult, säger Andreas Pettersson från Timrå.

Det han tycker bäst om med Urkult är stämningen. Och stämningen är ständigt återkommande när man pratar med besökare och festivalarbetare. Det är som att komma hem, säger en kille. En annan beskriver saknaden när festivalen är slut och fortsätter sedan att berätta om det fantastiska med att planera inför nästa års Urkult. Moa Barchéus, Julia Persson, Noah Deutschmann och Michelle Björndal från Härnösand har laddat länge inför årets festival. I tältlägret har de mattor, ljuslyktor och en grön presenning spänd mellan tälten som ett tak.

– Vi lyssnar inte på den här typen av musik till vardags utan kommer hit för stämningens skull. Det är så mysigt här, säger Moa Barchéus.

Kompisgänget har trots allt hittat några favoriter bland artisterna.

– Stefan Sundström, Hoven Droven och Syster Sol ska vi inte missa, säger Noah Deutschmann.

Annons