Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Urkult bokar mest kvinnor

Av Sverige stora musikfestivaler är Urkult bäst - på att boka kvinnor till sin festival.
Hela 59 procent av Urkults artistutbud är kvinnodominerade, vilket kan jämföras med 4 procent för Sweden Rock Festival.

Mansdominansen är fortsatt hög på Sveriges musikfestivaler. Det visar en undersökning som den partipolitiskt obundna föreningen Jämställd festival har gjort. Hela 70 procent av bokningarna på de tio största festivalerna i Sverige är mansdominerade och allra sämst på att boka jämställt var Sweden Rock - av de band och artister som uppträdde på festivalen, som arrangerades förra helgen, var 96 procent mansdominerade.

Bäst på att boka jämställt är Näsåkersfestivalen Urkult.

– Det är såklart jätteroligt att vi uppmärksammas. Men jag tycker att Jämställd festival räknar för snällt på sin statistik. En kvinnlig soloartist räknas som kvinnodominerad, även om hon har med sig ett helt batteri av manliga musiker på scenen, så i verkligheten ser jämställdheten ännu sämre ut, säger Eric Torestad, samordnare för Urkult.

Jämställd festival diskuterar förutsättningarna med arrangörerna varje år.

– De som sätter upp mål lyckas bättre. Se bara på Popaganda, som i början var väldigt mansdominerat, men bestämde sig för att jobba aktivt med frågan, säger Kristina Wicksell på Jämställd festival.

Även stora festivaler som Summerburst, Emmaboda och Getaway har stor andel män på scenen.

– Vi har alla ett samhällsansvar och för oss är det viktigt att visa på förebilder - och att inte bara titta på könsfördelningen, utan också på hur mycket kvinnliga artister får i lön. För oss är det även viktigt att artister från olika åldersgrupper och nationaliteter finns representerade, menar Torestad.

Då alla festivalers program inte är helt klara är siffrorna än så länge bara preliminära.

– Nästa steg borde vara att granska hur det ser ut med jämställdheten i resten av crewen, det vill säga turnéledare, tekniker och chaufförer, påpekar Torestad.