Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Urholkad försäkring

Regeringen Reinfeldt bedyrar gång på gång att den inte lägger sig i lönebildningen.
Den ska skötas av arbetsmarknadens parter, lyder budskapet från Rosenbad.

Men i de politiska reformerna gör firma Reinfeldt-Borg allt den kan för att skapa en svensk låglönemarknad. De använde till exempel a-kassorna och arbetslöshetsförsäkringen för att få ner löneökningarna i yrken med hög arbetslöshet.

Nu visar tunga forskare att den akademiska tankemodellen inte har fungerat. Professor Anders Kjellberg vid Lunds universitet säger att det bara resulterade i att många lämnade a-kassorna och att facken tappade medlemmar.

Det är i och för sig en annan viktig del i borgerlighetens systemskifte. Arbetsgivarna ska få mer makt och facket ska försvagas.

I rask takt efter maktövertagandet 2006 tog regeringen bort avdragsrätten för fack- och a-kasseavgiften. De avskaffade det solidariska utjämningssystemet och försämrade ersättningen från försäkringen. Det gav tio miljarder kronor till skattesänkningar.

Det medförde att akademikerkassan AEA fick en låg avgift på 90 kronor i månaden och att hotell- och restauranganställda plötsligt fick betala 405 kronor i månaden. De välutbildade fick en låg avgift eftersom deras jobb var mer trygga.

De lågt avlönade servitriserna skulle betala en högre avgift för att de löpte en större risk för att bli arbetslösa. Den baksluga tanken var att de därför skulle hålla igen i löneförhandlingarna för att kunna få behålla jobbet.

Men så blev det inte. I stället lämnade var tredje hotell- och restauranganställd a-kassan och facket. Sammanlagt övergav 500 000 löntagare a-kassan och det var inte så smart.

”Finansieringsreformen av arbetslöshetsförsäkringen är ett exempel på hur en politik som bygger på ofullständiga teoretiska modeller kan få oönskade konsekvenser”, skriver professor Lars Calmfors i Ekonomisk Debatt och kallar det ett ”fundamentalt konstruktionsfel”. Det blev helt enkelt inte som Anders Borg hade tänkt sig.

I stället blev konsekvensen att arbetslöshetsförsäkringen är på väg att förlora sitt syfte. Det konstaterar Arbetsförmedlingen, som kan notera att futtiga 40 procent av de arbetslösa, deltidsarbetslösa och timanställda får ersättning från försäkringen.

Många fastnar i långtidsarbetslöshet och hänvisas sedan till socialbidrag och fattigdom.

Så monterades ännu en viktig, väl fungerande del av den svenska välfärdsmodellen ner, allt enligt devisen sköt dig själv och skit i andra. Det är en dyster, beklaglig och riskabel utveckling.

Växande klyftor sliter sönder ett land och det är den vägen regeringen vandrar, obegripligt nog med stöd av en majoritet av väljarna.