Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uran i Sollefteå

Det finns uran i Sollefteå kommun. Men knappast så mycket att den är brytvärd. Det har samhällsbyggnadskontoret kommit fram till.

Annons

Bakgrunden till undersökningen är att miljöpartiet i höstas motionerade om att Sollefteå kommun borde utnyttja sitt veto och säga nej till framtida uranprospektering och uranbrytning inom kommunen. Det är brytning på gång på Jämtlandssidan och miljöpartiet i Sollefteå ville vara ute i god tid.

Kommunstyrelsen beslutade att sända ärendet vidare till samhällsbyggnadsnämnden och gav samhällsbyggnadskontoret i uppdrag att ta fram uppgifter om det över huvudtaget finns uranfyndigheter inom Sollefteå kommun.

Kommunekolog Maria Danvind har varit i kontakt med SGU, Sveriges geologiska undersökningar, som under 60-, 70- och 80-talet själva gjort prospekteringar i kommunen. Enligt dessa finns det två fyndigheter i kommunen. Vid södra kanten av Åberget i Österforse och vid Junselevallens koppargruva, Kettlaberget. Men båda är så små att de inte anses intressanta för brytning.

Fyndet i Österforse gjordes 1972 och i Junsele 1957, 20 år efter det att gruvbrytningen lagts ner. Samtidigt ska poängteras att långt i från all berggrund är undersökt och det har inte gjorts några prospekteringar sedan 80-talet.

Därmed lämnar samhällsbyggnadsnämnden tillbaka ärendet till kommunstyrelsen som ska ta ställning till motionens huvudbudskap, att redan nu säga nej till framtida brytning.