Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Upptäckt kan "snabba på" vaccin

Forskare har hittat ett protein i celler som på naturlig väg bekämpar influensainfektioner. Upptäckten tros kunna leda till ny teknik som gör att vaccin kan tillverkas snabbare.

De amerikanska forskarna, som presenterar sina rön i tidskriften Cell, har kunnat visa att ett slags protein i en grupp gener förhindrar flera typer av influensavirus från att överhuvudtaget tränga in i celler.

De finns där hela tiden för att bekämpa influensa, sade Stephen Elledge, en av forskarna bakom upptäckten som gjordes när de systematiskt stängde av olika gener och utsatte celler för influensavirus.

Vetenskapsmännen har också visat att motståndskraften mot influensan ökar ju mer protein som finns i cellen. Omvänt sprider sig influensan fortare om proteinet, kallat IFITM3, fattas.

Om du blir av med det kan viruset föröka sig fem till tio gånger snabbare, sade Elledge som konstaterar att det kroppsegna influensaförsvaret kan stoppa 80 till 90 procent av virusmängderna som en cell utsätts för.

Laboratorietester visar även att proteinet möjligen kan spela roll i det kroppsegna försvaret mot andra infektioner som denguefeber. Däremot tros det inte ha någon betydelse i kampen mot hiv-virus och hepatit C.