Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppsving för ekologiska ägg

Annons

Ägg har seglat upp som en ekologisk favorit. 2013 ökade ICA:s försäljning av ekoägg med 40 procent.

Även grossisterna Axfood och Bergendahls ser en tydligt ökad efterfrågan, enligt Sydsvenskan.

Att just ekologiska ägg har blivit vinnaren bland alla ekologiska produkter beror på tydlighet som gör det lätt för konsumenten att förstå poängen, tror Kristin Cooper, pressansvarig på Krav.

Ekologiska Krav-ägg har tydliga mervärden. Hönsen får mer yta och möjlighet att vara utomhus och dessutom äta ekologiskt, obesprutat foder. De får inte antibiotika annan än då det behövs, och de har möjlighet att bada fjädrarna i sand. De lever så naturligt som möjligt, säger hon.

Samtidigt ökar vår totala äggkonsumtion. Branschorganisationen Svenska Ägg jublar, men om man ska äta eko eller ej låter man vara osagt.

Alla ägg är nyttiga, sedan handlar det om egna val och personlig moral, säger ordförande Charlotte Norrman Oredsson.

Åren 2011-2012 ökade svenskarnas direktkonsumtion av skalägg med ett kilo per person, till 11,7 kilo. Mellan år 2012 och 2013 ökade vår äggkonsumtion med fyra procent, och för de ekologiska äggen var ökningen hela 18 procent, enligt Sydsvenskan. Åsa Lannhard Öberg vid Jordbruksverket tror att olika proteinbaserade dieter såsom LCHF och GI är en orsak till den ökande äggkonsumtionen.

Mer läsning

Annons