Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uppskattad konsert av samspelta paret Wedman

Det äkta paret Oskar och Anna Maria Wedman i Bonässund gav i söndags en konsert i det lilla formatet i Alne församlingsgård som blev mycket uppskattad.

Afton på berget är en återkommande rubrik för kultur och andakt i den populära församlingsgården som ersatt kyrkan i Järved. Oskar Wedman är kantor i Arnäs församling och driven på piano och orgel. Anna Maria är erkänt skicklig på oboe och är utbildad i både i Finland och vid Kungliga musikhögskolan i Stockholm. Hon brukar anlitas av orkestrar runt om i landet men säger att det är litet lugnare just nu med tanke familjens barn i förskoleåldern. Hon tillhör normalt Arméns musikkår med spelningar vid statsbesök och kårens spelningar runt om i landet. Hon har också gjort flera inhopp i Dalasymfoniettan, Norrlandsoperans symfoniorkester, Nordiska kammarorkestern och Musiksällskapets orkester i Örnsköldsvik.

Deras program för kvällen hade titeln Kärlekens väg till livet. Och i första avdelningen blev det därför ljuvliga finska toner i moll bland annat från deras eget bröllop. Anna Maria Wedman är född och uppvuxen i Karelen och skojade om att det är mycket moll i den finska musiken. Men det stycke som belönades med de allra varmaste applåderna var Mozarts Oboekonsert i C-dur. Då kom harmonin mellan piano och oboe till sin fulla rätt och gensvaret var stort.

Det samspelta paret gav också smakprov musikalmelodier ur bland annat West side story. Prästen Per Larsmark medverkade med en kort andakt och anknöt till jungfru Maria, påsken och den musik som spelades.

Sven Lindblom

■■ Vill du ha läsarartiklar direkt i ditt flöde på Facebook – följ Allehanda Nära på Facebook.

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel