Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upprustning i Asien

Annons

Försvarsbudgetarna i Asien ökar, samtidigt som de militära utgifterna i Europa minskar, enligt den Londonbaserade tankesmedjan Internationella institutet för strategiska studier (IISS).

USA har fortfarande världens största försvarsutgifter med en budget på 600,4 miljarder dollar, eller nära 4 000 miljarder kronor, skriver IISS i sin årliga rapport som presenteras i dag. På andra plats finns Kina med 112,2 miljarder dollar och Ryssland återfinns på tredje plats. Den fjärde största köparen av krigsmateriel är Saudiarabien.

Största upprustningen skedde i Östasien med Kina, Japan och Sydkorea som de viktigaste köparna av krigsmateriel. Kina satsar numera tre gånger så mycket på sitt försvar än vad Indien gör. Mycket beror på att konflikten mellan Kina och Japan om en ögrupp i Östkinesiska havet blivit allt mer intensiv.

Enligt Linus Hagström, ansvarig för Utrikespolitiska institutets Östasienprogram, har Kina trappat upp den militära konflikten efter att den japanska staten bestämt sig för att nationalisera den omtvistade ögruppen. Kinesiska stridsfartyg patrullerar numera området i betydligt högre utsträckning än tidigare.

Anna Ek, ordförande i Svenska Freds, anklagar Sverige för att vara medansvarigt till kapprustningen.

Sverige har absolut varit en pådrivande aktör för upprustningen i Asien. Vapenföretag i Sverige ser Asien som en mycket bra marknad. Om vi vill vända trenden måste vi se över vår egen politik och tänka längre än det militära perspektivet på säkerhet. Militära bedömare varnar för upprustningen i Asien och tar det som intäkt för fortsatta satsningar i väst, men ser inte att det är vi själva som bidrar till kapprustningen, säger hon till TT.

Mer läsning

Annons